Liridon Markaj

Në muajin prill të vitit 1999, Liridon Markaj ishte 15 vjeç dhe jetonte me familjen në fshatin Korenicë, jo larg nga Gjakova. Në ditën 27 prill të vitit 1999, anëtarët e forcave serbe i kanë dëbuar nga shtëpia dhe u kanë urdhëruar të shkojnë në Shqipëri. Ndërsa kalonin nëpër Mejen, policët i kanë urdhëruar Liridonit, si dhe xhaxhallarëve të tij Milan (35) e Gjovalin (36), të zbrisnin nga traktori, dhe i kanë marrë në një livadh përgjatë rrugës. Pas një kohe të pacaktuar, Lirionin e lënin të shkojë, derisa e ndalonin Milanin dhe Gjovalinin. Atëherë familja herën e fundit i ka parë të gjallë. Pas katër vitëve, kanë mësuar se ata ishin vrarë dhe se trupat e tyre janë gjetur në Batajnicë. Për Pashkën, nënën e tyre, varrimi i të bijve ishte arsyeja e fundit për çka jetonte. Disa ditë pas varrimit, ajo mori jetën e saj.

Intervistuesi Florent Spahija: 08.12.2013